To content

• Events
  • Exam Dates & Deadlines
  • LABG Modules & Exams

The M5 exam dates and deadlines are now available.

Find all information on the M5 exam directly below, or on the Modules & Exams page.

Modules & Exams

M5 Exam Information

BEAUFTRAGTER: Walter Grünzweig

Modul 5 (American Literature and Culture) wird mit einer Klausur (90 Minuten) abgeschlossen.

Prüfungsgegenstände sind:

• für G, SP und HRSGe (wenn in Modul 4 drei Veranstaltungen besucht wurden):
    • eine individuelle Leseliste
  • für GyGe, BK und HRSGe (wenn in Modul 5 drei Veranstaltungen besucht wurden):
    • die Inhalte der absolvierten Einführungen (Introduction to American Literary and Cultural Studies und Introduction to American Literary and Cultural History) und des amerikanistischen Proseminars
    • eine individuelle Leseliste
    • zusätzlich müssen noch 10 Begriffe aus dem Bereich der amerikanischen Kultur bzw. Literatur identifiziert werden.

Die Klausur findet im WS 22/23 an zwei Terminen statt. Der Anmeldeschluss für beide Termine ist 01.12.22, 16:00.

• 03.02.23, 18:00 - 19:30, EF50 HS2
  • 16.03.23, 16:00 - 17:30, EF50 HS1 & HS2

Für diese Prüfung müssen Sie sich persönlich bei Walter Grünzweig oder Anna Krücken anmelden.

Sondersprechstunden für die Anmeldung finden an folgenden Terminen bei Walter Grünzweig & Anna Krücken statt. Es wird aber gebeten, möglichst frühere Sprechstunden zu nutzen!

• Grünzweig: 01.12., 08:00 - 12:00
  • Krücken: 01.12., 12:00 - 16:00

Folgenden drei Unterlagen sind für die Anmeldung notwendig:

1. die ausgefüllte Modulprüfungsanmeldung
  2. eine Kopie des Studienbuchblatts als Nachweis über die bereits abgeschlossenen Lehrveranstaltungen (auch wenn Unterschriften für relevante Kurse noch ausstehen) und
    • Wenn Ihnen noch Unterschriften auf dem Studienbuchblatt für Lehrveranstaltungen des Modul 5 aus dem laufenden Semester (und nur aus diesem!) fehlen, teilen Sie uns das bitte bei der Anmeldung mit. Wir werden dann die dementsprechenden Lehrpersonen kontaktieren, um die Bestätigung über die abgeschlossenen Kurse einzuholen.
  3. die vollständig ausgefüllte Supplementary Reading List

Bitte lesen Sie das Informationsblatt "M5 Information" sorgfältig durch.

Informationen/Formulare:

Calendar

To event list

Location & approach

The campus of TU Dort­mund University is located close to interstate junction Dort­mund West, where the Sauerlandlinie A 45 (Frankfurt-Dort­mund) crosses the Ruhrschnellweg B 1 / A 40. The best interstate exit to take from A 45 is “Dort­mund-Eichlinghofen” (closer to South Campus), and from B 1 / A 40 “Dort­mund-Dorstfeld” (closer to North Campus). Signs for the uni­ver­si­ty are located at both exits. Also, there is a new exit before you pass over the B 1-bridge leading into Dort­mund.

To get from North Campus to South Campus by car, there is the connection via Vogelpothsweg/Baroper Straße. We recommend you leave your car on one of the parking lots at North Campus and use the H-Bahn (suspended monorail system), which conveniently connects the two campuses.

TU Dort­mund University has its own train station (“Dort­mund Uni­ver­si­tät”). From there, suburban trains (S-Bahn) leave for Dort­mund main station (“Dort­mund Hauptbahnhof”) and Düsseldorf main station via the “Düsseldorf Airport Train Station” (take S-Bahn number 1, which leaves every 15 or 30 minutes). The uni­ver­si­ty is easily reached from Bochum, Essen, Mülheim an der Ruhr and Duisburg.

You can also take the bus or subway train from Dort­mund city to the uni­ver­si­ty: From Dort­mund main station, you can take any train bound for the Station “Stadtgarten”, usually lines U41, U45, U 47 and U49. At “Stadtgarten” you switch trains and get on line U42 towards “Hombruch”. Look out for the Station “An der Palmweide”. From the bus stop just across the road, busses bound for TU Dort­mund University leave every ten minutes (445, 447 and 462). Another option is to take the subway routes U41, U45, U47 and U49 from Dort­mund main station to the stop “Dort­mund Kampstraße”. From there, take U43 or U44 to the stop “Dort­mund Wittener Straße”. Switch to bus line 447 and get off at “Dort­mund Uni­ver­si­tät S”.

The AirportExpress is a fast and convenient means of transport from Dortmund Airport (DTM) to Dortmund Central Station, taking you there in little more than 20 minutes. From Dortmund Central Station, you can continue to the university campus by interurban railway (S-Bahn). A larger range of international flight connections is offered at Düsseldorf Airport (DUS), which is about 60 kilometres away and can be directly reached by S-Bahn from the university station.

The H-Bahn is one of the hallmarks of TU Dort­mund University. There are two stations on North Campus. One (“Dort­mund Uni­ver­si­tät S”) is directly located at the suburban train stop, which connects the uni­ver­si­ty directly with the city of Dort­mund and the rest of the Ruhr Area. Also from this station, there are connections to the “Technologiepark” and (via South Campus) Eichlinghofen. The other station is located at the dining hall at North Campus and offers a direct connection to South Campus every five minutes.

The facilities of TU Dortmund University are spread over two campuses, the larger Campus North and the smaller Campus South. Additionally, some areas of the university are located in the adjacent “Technologiepark”.

Site Map of TU Dortmund University (Second Page in English).